Landschappelijke visie

klimaatonderlegger Hoeven Zuid

De klimaatonderlegger biedt inzicht in het natuurlijke systeem en geeft richting aan de leidende principes die moeten worden doorgevoerd in het stedenbouwkundig plan. Deze principes vormen de basis voor een duurzaam en klimaatbestendig ontwerp. 

Een belangrijk uitgangspunt is om het bodemtype optimaal te benutten op basis van de natuurlijke waterkarakteristieken, zoals het vasthouden en infiltreren van water. In plaats van water af te voeren van zuid naar noord, wordt ervoor gekozen het water vast te houden in oost-west richting. Daarnaast wordt in het plan nadrukkelijk rekening gehouden met de bestaande natuurlijke hoogteverschillen, die worden versterkt om het landschap beter in te passen en het watersysteem te ondersteunen. 

Leidende principes vanuit de Klimaatonderlegger:

1. Bodemtype inzetten op eigen (water)karakteristieken (vasthouden/infiltreren). 2. In plaats van afwateren van zuid naar noord naar vasthouden in oost-west richting.                                                                                                                                 3. Natuurlijke hoogteverschillen versterken in het plan. 

Zo zorgt de Klimaatonderlegger voor een ontwerp dat niet alleen duurzaam is, maar ook optimaal gebruik maakt van de natuurlijke kenmerken van de omgeving.

Stedenbouwkundig plan

Vanuit de leidende principes van de Klimaatonderlegger is een stedenbouwkundig plan opgezet. De nieuwe woonwijk Bosvenne zal worden ontwikkeld tussen de Haspelstraat, Bovendonksesestraat en Bovenstraat in Hoeven. In totaal zullen er meer dan 350 woningen worden gerealiseerd. In samenwerking met Van Agtmaal BV en Ruimte voor Ruimte is afgesproken dat er een breed scala aan woningtypes beschikbaar komt. Van Agtmaal BV zal betaalbare koopwoningen bouwen in diverse prijsklassen, waaronder sociale huurwoningen, levensloopbestendige woningen, twee-onder-een-kapwoningen, rijwoningen en appartementen. 

Ruimte voor Ruimte zal vrije kavels aanbieden voor de bouw van vrijstaande woningen. Daarnaast biedt de gemeente een gevarieerd programma aan, met onder andere vrije kavels voor particulieren en projectmatige bouw van twee-onder-een-kapwoningen en rijwoningen. Er komt ook ruimte voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), wat mogelijkheden biedt voor bijvoorbeeld tiny houses en innovatieve woonconcepten. De benodigde overeenkomsten hiervoor worden in een later stadium ondertekend. Het stedenbouwkundige plan dat. hier rechts is te zien is van de datum: 13 november 2023. 

 

Profielen, materialisatie- en beheerplan

Bureau Streekk heeft zowel de landschappelijke visie als de uitwerking van de profielen en het materialisatie- en beheerplan gedaan. Deze plannen zijn momenteel in ontwikkeling. Zodra dit bestand gepubliceerd zal worden, gaat deze gedeeld worden op deze pagina.